Традиции и обичаи

БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ ЗА ВАШЕТО ДЕТЕ

При раждане

 Когато родилката тръгва да ражда,това се пази в тайна, за да бъде леко раждането. Преди да излезе родилката от дома за болницата се пуска в пазвата й (под широката рокля) едно яйце ,така че да падне на земята. Както яйцето е минало през пазвата й ,така лесно да се роди и детето.

Завръщането на майката и новороденото у дома

 Според Православните обичаи в деня преди изписването на родилката,една от бабите отива  в църква и моли за светена вода,като известява че е за новородено. Свещеникът трябва да прочете така наречената „Бабина молитва” над водата и й дава свещ. В деня на изписването бабата поръсва навсякъде в дома от светената вода и запалва свещичката от черквата. След това майката и детето могат да взлязат като свещта не се загасва ,а се оставя да догори до край. Останалата светена вода се използва за ежедневното къпане на бебето до 40-тия ден,като се капват по няколко капки във водата,която се използва за миенето на детето. По стар български обичай бабата замесва и питка в деня преди изписването,която също трябва да е внесена в черквата предния ден. Тя се изяжда цялата у дома от присъстващите без да се раздава за да остане целия късмет с детето. За да бъде сладък и шарен живота на новороденото се поднася с мед и шарена сол.

Погача

 На 40-тия ден след раждането на детето се прави пита. Канята се само жени и те носят дарове за детето,като наричат животът му да е изпълнен с щастие, късмет, здраве и любов. Над главата на майката и детето се разчупва питката, като първото парче се оставя върху някои по-висок шкаф или гардероб, за да порасне детето голямо. Хубаво е сред гостите да има неомъжени жени. Ако има омъжени,които още не са раждали,значи,че майката пак ще роди дете. Ако родилката даде от ръката си в устата на някое от поканените деца питка ,то следващото й дете ще е от същия пол. Интересен е обичаят първите нокти на детето, които се отрязват да се поставят в чашка с брашно и да се държат до годинка, за да не хване детето „лоши очи” докато расте. Когато се подрязва за първи път косичката на детето, се отрязва малко кичурче , което се залепва в плик и се пази от майката. Този обичай също цели предпазването на детето от „уроки”.

Прощъпулка

 Когато детето проходи се прави прощъпулник. Меси се питка и се нарича за щастие и здраве. Питката се разчупва и се раздава на няколко деца, като щом им се даде парчето ,те трябва да тичат съзтезавайки се , като се прави „наричане” проходилото дете да е бързо и успешно като победителя. На прощъпулника се нареждат най-различни предмети ,които символизират различни професии. Който предмет си избере детето,такъв ще стане като порасне. Избраните предмети майката пази до три годинки на детето , когато завършва младенческият му период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *