Страница 1 от 1

Пълнена тиква с боб и дюли

Публикувано на: Чет Окт 20, 2022 12:50 pm
от radi
Изображение
Необходими продукти за 8 порции :

1 тиква цигулка около 3 кг
4 с. л.зехтин
2 стръкапраз, нарязан на кръгчета
2моркова, нарязани на кръгчета
1дюля, нарязана на малки кубчета
1 с. л.стафиди
1пащърнак, нарязан на малки кубчета
1 щипкапушен червен пипер
1 ч. ч.сварен бял боб
2 ч. ч.сварен черен боб
1сушена червена чушка, натрошена
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :

1.Тиквата се срязва наполовина, почиства се от семките и власинките. Посолява се и се намазва с 1 с. л. зехтин. Запича се в загрята фурна на 180° С за около час, докато омекне.
2.Останалият зехтин се загрява и в него се слагат празът, морковът и пащърнакът. Разбъркват се, докато леко се зачервят, слагат се дюлята, пушеният пипер, сушената чушка, бобът и стафидите. Всичко се оставя да поври 10 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус. Пълнежът се сипва в запечените половинки тиква и се пече в загрята фурна още 20 мин.