Необходими продукти за 8 порции :
1 тиква цигулка около 3 кг
4 с. л.зехтин
2 стръкапраз, нарязан на кръгчета
2моркова, нарязани на кръгчета
1дюля, нарязана на малки кубчета
1 с. л.стафиди
1пащърнак, нарязан на малки кубчета
1 щипкапушен червен пипер
1 ч. ч.сварен бял боб
2 ч. ч.сварен черен боб
1сушена червена чушка, натрошена
сол и черен пипер на вкус
1 тиква цигулка около 3 кг
4 с. л.зехтин
2 стръкапраз, нарязан на кръгчета
2моркова, нарязани на кръгчета
1дюля, нарязана на малки кубчета
1 с. л.стафиди
1пащърнак, нарязан на малки кубчета
1 щипкапушен червен пипер
1 ч. ч.сварен бял боб
2 ч. ч.сварен черен боб
1сушена червена чушка, натрошена
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
1.Тиквата се срязва наполовина, почиства се от семките и власинките. Посолява се и се намазва с 1 с. л. зехтин. Запича се в загрята фурна на 180° С за около час, докато омекне.
2.Останалият зехтин се загрява и в него се слагат празът, морковът и пащърнакът. Разбъркват се, докато леко се зачервят, слагат се дюлята, пушеният пипер, сушената чушка, бобът и стафидите. Всичко се оставя да поври 10 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус. Пълнежът се сипва в запечените половинки тиква и се пече в загрята фурна още 20 мин.
1.Тиквата се срязва наполовина, почиства се от семките и власинките. Посолява се и се намазва с 1 с. л. зехтин. Запича се в загрята фурна на 180° С за около час, докато омекне.
2.Останалият зехтин се загрява и в него се слагат празът, морковът и пащърнакът. Разбъркват се, докато леко се зачервят, слагат се дюлята, пушеният пипер, сушената чушка, бобът и стафидите. Всичко се оставя да поври 10 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус. Пълнежът се сипва в запечените половинки тиква и се пече в загрята фурна още 20 мин.