Къпани колачета
Публикувано на: Нед Сеп 18, 2022 3:35 pm
Необходими продукти за 16 броя
300 млхладка вода
1 с. л.инстантна мая
4 ч. ч.брашно за баници
1 с. л.мед
2 ч. л.сол
за водната баня:
2 лвода
3 с. л.мед
за поръската:
3 с. л.мак
3 с. л.бял сусам
3 с. л.черен сусам или челебитка (черен кимион, нигела)
3 с. л.слънчоглед
1 с. л.кристална сол
1белтък, разбит с 1 с. л. вода
Начин на приготвяне
1.Маята се разбърква с брашното и солта. Медът се разтваря във водата.
2.Към брашното постепенно се прибавя водата. Замесва се твърдо тесто. Ако се ползва робот, се меси 8 мин., а на ръка – 15 мин.
3.Оформя се на топка, слага се в леко намазнена купа и се оставя да втаса около 100 мин. Трябва да се надигне, но не и да удвои обема си.
4.Тестото се разделя на 16 парчета, които се оформят на топки. В центъра се пробождат с показалец. Отворът се разширява, като се изполват палецът и показалецът и се въртят в кръг. Отворът трябва да стане 3 см в диаметър. Гевречетата се оставят да починат 30 мин. покрити. Отново се фиксира отворът с пръсти.
5.Фурната се загрява на 220° С.
6.За водната баня водата се слага да ври на умерен огън. Прибавя се медът.
7.Пускат се по 2 геврека едновременно в къкрещата вода и се готвят по 1 мин. от всяка страна. Изваждат се върху решетка.
8.Намазват се с белтъка и се овалват в смесените семена. Пекат се 20-25 мин. до наситен карамелен цвят. Охлаждат се върху решетка.