Необходими продукти за 5 порции
1 ч. ч.объл ориз, напр. ризон или бисерен
3 с. л.зехтин
1 главалук, ситно нарязан
2 скилидкичесън, ситно нарязан
2 с. л.кедрови ядки
2 с. л.белен шамфъстък
100 млбяло вино
350 млзеленчуков бульон или вода
1 с. л.копър, ситно нарязан
1 ч. л.девесил, ситно нарязан
1 ч. л.джоджен, ситно нарязан
30мариновани лозови листа
сол и пипер на вкус
3 с. л.зехтин
1 главалук, ситно нарязан
2 скилидкичесън, ситно нарязан
2 с. л.кедрови ядки
2 с. л.белен шамфъстък
100 млбяло вино
350 млзеленчуков бульон или вода
1 с. л.копър, ситно нарязан
1 ч. л.девесил, ситно нарязан
1 ч. л.джоджен, ситно нарязан
30мариновани лозови листа
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
1.В сгорещения зехтин се задушават лукът и чесънът, докато леко започнат да се зачервяват. Прибавят се ядките, разбъркват се, докато се зачервят, сипва се измитият и подсушен ориз, разбърква се. Налива се виното и се разбърква, докато се изпари.
2.Налива се бульонът, посолява се на вкус, слага се малко черен пипер и съдът се затваря. Оставя се на много тих огън за 12 мин. Изключва се огънят и без да се отваря съдът, се оставя за още 15 мин.
3.Отваря се, оризът се разрохква с вилица и се разбърква с пресните подправки.
4.Слага се по лъжица от ориза върху долната страна на лозовите листа и се завиват на стегнати сармички. Подреждат се плътно една до друга в тавичка. Заливат се със 100 мл от течността от маринатата на листата или със зеленчуков бульон. Поръсват се с лъжица зехтин и се запичат във фурна, загрята на 200°С, около 20 мин.
5.Поднасят се топли или студени с лъжица кисело мляко, по желание.